Gedenkplaatsen deel III: Rotterdamse Luchtbrug

Gedenken kan op allerlei manieren. Ik hoop dat je in deze serie blogs over bijzondere gedenkplaatsen op ideeën gebracht wordt om jouw overleden dierbare op een passende manier te gedenken. Het idee van deze week gaat over het vereeuwigen van zijn/haar naam op een belangrijke plek.

Bijzondere vakantieplek? Of juist verknocht aan je geboortedorp?

bijzondere gedenkplaatsen rotterdam

Foto: http://www.luchtsingel.org/locaties/brug/209-2/

In Rotterdam bestaat sinds een aantal jaar de luchtsingel: via een stadsinitiatief werd het wat vervallen geraakte hart van de stad verbonden met Rotterdam Noord. Een vriend van mij was gek op zijn studentenstad Rotterdam en kwam na zijn verhuizing nog graag in Rotterdam. Toen hij overleed, kocht zijn vrouw een plank van de brug. Een bezoekje aan Rotterdam zal op die manier voor haar ook altijd een mooie herinnering aan haar man zijn. En natuurlijk sta ook ik altijd even stil bij hem als ik de luchtbrug gebruik.

Lees hier meer over de Rotterdamse Luchtbrug

Iets blijvends op een belangrijke plek

Of het nu Rotterdam of Parijs is: iets blijvends achterlaten van je overleden dierbare op een voor jullie belangrijke plek is een prachtig symbool. Enerzijds kan dit als ritueel een mooi herinneringsmoment betekenen. Anderzijds, een beetje afhankelijk van de plek, kan – bijvoorbeeld een naam in een brug –  ook op een terugkerende manier van waarde zijn. Befaamd zijn de slotjes op bruggen van grote steden zoals Parijs. Waarom niet alsnog zo’n slotje ophangen aan de brug waar jij mooie herinneringen hebt? Dit is ook een mooi symbool bij een overleden kind(je): al jullie namen op het slotje. Jullie overleden kindje hoort er tenslotte bij. Hij of zij kwam voort uit liefde. Hoort bij de liefde die er was en nog altijd is.

Meer bijzondere gedenkplaatsen

Lees ook mijn andere blogs over bijzondere gedenkplaatsen. Maar vraag je vooral af: welke plek was voor mijn overleden dierbare bijzonder? Of aan welke plek hadden we mooie herinneringen? In het buitenland zijn vaak zitbankjes in natuurparken opgedragen aan een overleden dierbare. Ik vind dit altijd heel bijzonder.

Abonneer

Mijn blogs zijn meestal alleen via een link vindbaar. Niet via het menu op mijn website. Wil je geen rouwtip missen? Schrijf je dan in voor gratis tips.

Sharing is caring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *