Bijzondere Gedenkplekken Slot: Gedenken Thuis

Gedenken Thuis

Ik hoop dat je wat inspiratie op hebt gedaan in deze serie blogs over bijzondere gedenkplekken. Dit laatste deel gaat over gedenken thuis.

Urn op de Schoorsteen

Want misschien kom je wel tot de conclusie dat je de urn met as van je overleden dierbare het liefste gewoon in de vensterbank of op de schoorsteen thuis laat staan. Dat heb ik namelijk zelf gedaan en daar ben ik helemaal tevreden mee. Af-en-toe neem ik een beetje as mee op reis. Bij mijn schoonvader in Brazilië staat een beetje van zijn as. Ook wilde mijn zoon wat as bij zich dragen vlak na het overlijden. Ik heb toen uit een oud horloge het uurwerk verwijderd en opgevuld met as. Een klein groen riempje eromheen en mijn zoon droeg zijn papa met zich mee. Door het gaatje waar het opwinddingetje had gezeten, verloor Jort steeds een beetje as. Ik vond het een prachtig beeld dat overal waar Jort was geweest, hij een stukje van papa achterliet.

Plek inrichten

Rouwmomenten Gedenken ThuisIk zie op lotgenotensites soms de mooiste hoekjes en boekenplankjes met gedenkobjecten voorbij komen. Een vriendin van mij heeft zelfs een prachtige muur vol met altaren. Of ze haalt een klein kastje ergens vandaan dat ze verft en mooi inricht. Voor inspiratie kijk je op haar site: Mariposita. Ze doet ook delen van haar verzameling weg, dus wellicht interessant contact met haar op te nemen.

Aandacht maakt alles Mooier

Gedenken thuis, een gedenkplek in een stadion, een graf op het kerkhof…Voor de een is het belangrijker dan de ander, om een plek te hebben. Uiteindelijk gaat het er niet om hóe, maar dát je gedenkt. Dat je rouwt. Mits je daar behoefte aan hebt, natuurlijk. Het bezig zijn met die plank in de woonkamer waarop zijn foto’s staan, of die schoorsteen met die mooie herinnering aan haar, of misschien wel de tattoo op je arm, dát is rouwen.

Meer Gedenkplaatsen en Rouwtips

Schrijf je hiernaast in voor rouwtips, zodat je geen blogs en tips mist. De meeste blogs worden namelijk niet openbaar gepubliceerd en zijn niet via het menu van de website vindbaar. Doorgaans ontvang je eens per 10 dagen een email. Deze emails hebben als doel je te helpen bij het creëren van rouwmomenten (betaalde diensten kun je vinden onder de Aanbodpagina en in de Agenda).

 

Sharing is caring!

3 reacties op “Bijzondere Gedenkplekken Slot: Gedenken Thuis”

  1. Ik heb nooit iets begrepen van die drang om as van een overledene thuis te bewaren. Toen mijn vader overleed, merkte ik dat mijn broers en ik hier verschillend over dachten. We hebben een compromis gesloten. Zij kregen een deel van de as ter beschikking gesteld. De rest mocht ik uitstrooien. Dat deed ik in Domburg, waar ik regelmatig ga zwemmen. Dat is mijn manier om bij vader te zijn.

  2. Ik heb je stuk over gedenkplekken met belangstelling gelezen. Ik had de urn met de as van mijn vader een tijdje in huis staan. Uiteindelijk voelde ik mij daar niet goed bij en heb de as uitgestrooid op een plek waar hij graag wandelde. Als ik bij mijn vader wil zijn, ga ik daar naartoe. Dat voelt voor mij veel beter. Dat is natuurlijk iets persoonlijks.

  3. Ik geloof dat het voor veel mensen fijn is om thuis een plek te hebben waar ze een dierbaar persoon kunnen herdenken. Het kan in de vorm van een foto zijn maar ook een urn. Iedereen doet het op zijn of haar eigen manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *