Video 1: Het transformeren van verlies “Het verlies van de buurman” (klik op de link voor het filmpje).
Hoe ga jij om met verlies? En hoe blijf je als omgeving in gesprek met iemand die rouwt?
Vind maar eens de juiste woorden…hoe herken je überhaupt iemand die rouwt? Wanneer stop je ernaar te vragen?
Eén ding staat vast: we krijgen geen opvoeding in ‘omgaan met verlies’.
Verlies treft ons allemaal…
In de portretserie ‘het verlies van de buurman’ zie je hoe verlies achter iedere voordeur schuil kan gaan. Dat verlies niet één gezicht heeft en je als rouwende niet altijd herkenbaar bent aan een verdrietig gezicht en een zwarte rouwband.
Rouw verweeft zich vaak in het leven. Toch is dat niet de manier waarop over het algemeen in deze maatschappij tegen rouw aan wordt gekeken; rouw wordt gezien als iets ongemakkelijks, een rimpeling die na een paar maanden weer moet zijn gladgestreken, waarna je ‘gewoon’ weer verdergaat waar je gebleven bent. Rouw wordt gezien als iets lineairs.
Maar een groot verlies verandert je. Zodra de ergste schok en de scherpe randen van de pijn achter de rug zijn, leidt rouw niet zelden tot een verschuiving van perspectief. Zo zie je in de video hoe Hans zijn verlies sublimeert of transformeert en meeneemt naar de toekomst.
Hoe het ook zij; je pakt niet meer precies hetzelfde leven weer op, want dat leven bestaat niet meer. Voor de één is dat eenvoudiger dan voor de ander. Een steunende, begripvolle omgeving kan helpen.
Maar hoe dan? Hoe blijf je in gesprek als het vinden van de juiste woorden zo lastig is?
Neem deel aan het ‘gesprek over de dood’ op donderdag 21 februari 2019 aan de Steiger (Burg Hoffmanplein 22) op het Noordereiland (Rotterdam). De toegang is gratis. 19.30u
Voor mensen die een verlies hebben geleden en hun omgeving. Voor iedereen dus eigenlijk.