Bijzondere Gedenkplaatsen deel I

Bijzondere gedenkplaatsen. In deze serie blogs breng ik je graag op de hoogte van bijzondere plekken waar je je overleden dierbare kunt gedenken. Ik wens je toe dat ze je inspiratie bieden om zèlf een mooie, passende plek te vinden.

Deel I: het voetbalstadion

Tijdens onze vakantie in juli 2018 kwamen we bij toeval terecht in het voetbalstadion van Roda J.C. We kregen een rondleiding waarin Pierre Vermeulen vertelde over de bijzondere dingen die de club doet voor nabestaanden van overleden dierbaren.

Bijzondere gedenkplaatsen deel 1

Tegeltje

Op de eerste verdieping bevindt zich een muur van tegeltjes die als mozaïek een mijnwerkersgang afbeelden. Op ieder tegeltje bevindt zich een plaquette waarop je de naam van je overleden dierbare kunt laten graveren. Een prachtige plek voor clubfanaten. Het tegeltje staat dan tussen grote namen als die van Cruyff en Vermeulen. Maar ook bij die van de plaatselijke bakker. Je hoeft overigens niet te wachten tot je dood en kan je al voordien laten vereeuwigen. Kosten bedragen € 50 voor onbepaalde tijd.

Roda en verlies

Dat Roda J.C. meer is dan een voetbalclub, bleek wel toen Pierre Vermeulen een aantal anekdotes aanhaalde over overleden supporters. Eén van hen kwam al jarenlang en zat bij iedere wedstrijd op een vaste plek. Zijn plotselinge overlijden liet meer dan alleen een lege plek in de stadiontribune na en Roda wilde iets doen voor de weduwe (die zelf overigens geen fervent supporter was). Ze nam plaats op de lege plek en tijdens de rust van een wedstrijd, toonde Roda de foto van haar man op één van de schermen. De vrouw was zó geroerd dat ze een seizoenskaart kocht (voor de plek van haar man, uiteraard).

Ook wordt voor overleden kindjes iets bedacht. Er wordt bijvoorbeeld een t-shirtje bedrukt in clubkleuren.

Meer bijzondere gedenkplaatsen

Komende weken zal ik meer bijzondere gedenkplaatsen voor het voetlicht brengen. Weet je zelf een bijzondere gedenkplaats? Deel die dan op Facebook onder het bericht over bijzondere gedenkplaatsen.

Nog meer herinneren

Voor andere manieren om te herinneren: kijk eens rond op deze site en schrijf je in voor de gratis tips. In de Agenda vind je alle activiteiten die ik organiseer op een rijtje.

 

Sharing is caring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *