Free Writing

Free Writing Rouwmomenten Ontladend Schrijven

  • Leren ‘vrij’ te schrijven? Leren wat Free Writing voor jou kan betekenen?
  • Lekker ontladen?
  • Van je af schrijven?
  • Leren hoe je associatief schrijft?
  • Wil je van je schrijfblokkade af?

Eén van de technieken die ik toepas is ‘free writing’; net als bij free fighting zijn er geen regels. Het is een associatieve manier van schrijven met een ontladend effect.

Zelf heb ik meerdere cursussen gedaan waarin schrijven een onderdeel vormde. Maar nooit kwam ik tot de beloofde verlossing of creativiteit. Integendeel: schrijven moest aan allerlei dingen voldoen in mijn hoofd. Als ik ging schrijven, kwam ik eerder in een soort ‘boekhoud’-modus: ik voelde druk de werkelijkheid te registreren in een compleet verhaal. Ik ging enorm in cirkeltjes draaien en verbaasde me er altijd over dat mijn schrijfsels niets te maken hadden met wat werkelijk in me om ging. Zo heb ik jaren aangemodderd. Terwijl het zo simpel is: stil staan en voelen. En dat kon ik, maar niet zodra ik een pen in mijn hand hield.

Stap 1

is dat ik jou leer stil te staan en te voelen. Sinds 2003 run ik mijn counsellingpraktijk Manaz waarin ik clienten onder andere juist dát leer: onder woorden brengen wat ze voelen.

Toen ik liedjes ging schrijven loste mijn blokkade op als sneeuw voor de zon. Ik begon namelijk eerst de achterliggende gedachte waarover ik een liedje wilde schrijven op papier te zetten. Woorden vloeiden plotseling eindeloos en dat was een zaaaalige, ontladende ervaring!

Stap 2

bestaat uit tips om dit voor elkaar te krijgen. Ik zie namelijk dikwijls berichtjes passeren met als doel ‘van zich af te schrijven’ waarvan ik zeker weet dat die niet dit effect hebben. Ik leg je uit waarom en wat wèl werkt.

Perfectionisme levert in sommige gevallen het tegenovergestelde van wat we willen; als we oorspronkelijk willen zijn, moeten we eigenlijk juist níet perfect willen zijn.

In stap 3

leer ik je om te gaan met jouw imperfecte schrijfsels en hoe je jouw kritische stem de baas kunt worden

De laatste stap

is wat je doet met wat je hebt geschreven. Wil je het delen? Of juist voor jezelf houden? Wil je het bewerken? Wat je er ook mee wilt doen: ik help je integer te blijven en daarin voor jou passende keuzes te maken.

Onderstaand een voorbeeldje van ‘free writing’; een ‘echte’ schrijver zou hier van gruwelen (de ene keer spreek ik over ‘jij’, dan weer over ‘hij’ en ik zou heel veel aan dit verhaal kunnen editen), maar lotgenoten reageren slechts op de inhoud en vinden zó veel herkenning in de tekst. Ervaar het zelf.

8 JAAR ZONDER JOU

PS: ik doe creatief gezien mijn eigen ding. Mocht de term ‘free writing’ al eens eerder gebruikt zijn; i don’t know (ik heb er niet op gegoogled). Wat ik hierboven beschrijf, is door mij ontwikkeld op basis van mijn eigen ervaring en ervaring uit mijn praktijk.

%d bloggers liken dit: